De unde vine succesul și unde ne duce?

                  ,,Ce vrei să faci cand te faci mare? ”, ,,La ce școală înveți?”, ,,Cu ce medie ai terminat?”, ,,La ce liceu vrei să dai?”, ,,La ce facultate ai intrat?”. Încă din copilăria mică suntem aparent ,,pregătiți” pentru viitoare profesie din viața de adult. Aceste întrebări aparent banale și firești, în loc să stimuleze (așa cum am crede) ne fac doar să ne simțim mai anxoși, supuși unei presiuni continue de a răspunde așteptărilor celorlalți, să simțim teamă de eșec și teamă de a ieși din tipar. Toate acestea au firește repercusiuni asupra manierei de a ne raporta la succes, împiedicându-ne să fim pe deplin mulțumiți cu viața pe care o trăim, de parcă totul trebuie să fie mai întâi aprobat social.

În școală mințile noastre sunt abil decupate astfel încât să se potrivească întocmai unor tipare, fiind așa cum prea bine știm, învățați ce să gandim și nu cum să gândim. O notă mare la un examen este deci singura confirmare că ești sau nu deștept…cât de greu poate să atârne un astfel de raționament pentru un copil și câte vise îi poate reteza. Trebuie să înțelegem că rezultatele din școală nu ne definesc ca persoane, iar o diplomă în plus nu este garanția unei vieți împlinite. Validarea exterioară, venită sub forma unei note sau a unui atestat etc, nu este egală cu succesul. Succesul înseamnă să fii convins că ai facut alegerile care te reprezintă. Succesul înseamnă să crezi în ceea ce faci.

Imposibilul nu se referă la ce nu putem face, imposibilul este ceva la care nu ne-am gândit încă să facem. A gândi „out of the box” înseamnă totdată și să redefinim termenii pe care îi cunostem, sa îi reinventăm conform lumii nostre interioare, conform imaginației noastre. Cum au reusit sa prospere idei care pareau de nerealizat? Initiatorii lor au fost destul de curajosi sa creada în reușita lor. Da, a crede in tine este într-adevăr un act de curaj. A nu necesita aprobarea celorlalti, a nu necesita încurajarile lor sau acceptarea lor îți permite să stai drept, fiindcă în caz contrar porti pe umeri neputința, a ta și a  lor, care te înclina. Pe masură ce povara devine mai grea, te ține îngenuncheat.

Succesul înseamnă a avea destul curaj să dai crez și formă propriilor tale idei.

 

Instagram: @dezvoltart

Be the first to reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *