Fenomenul de bullying este dăunător atât pentru victimă cât și pentru agresor

                Bullying-ul reprezintă o formă de abuz, din partea unui copil asupra unui alt copil, manifestată printr-un comportament ostil, menit să intimideze și să îl sperie pe celălalt astfel încât agresorul să obțină rezultatele dorite. În cadrul fenomenului de bullying, copilul țintă este ales dintre cei mai vulnerabili și lipsiți de apărare, fiind supus unor comportamente agresive de excludere, luare în derâdere, umilire.

               Principalele caracteristici ale acestui fenomen negativ sunt caracterul intenționat, inegalitatea de forțe dintre cei doi copii, repetitivitatea  și faptul că nu apare ca răspuns la o emoție inconfortabilă (nesiguranță, tristețe, frică, furie, etc.). Agresorul poate pe de o parte să fie mai dezvoltat fizic decât victima sa, mai popular sau cu acces la informații care îl pot stingheri pe celălalt, dar în egală măsură poate face parte dintre acei copii anxioși cu o stimă de sine scăzută,  cu slabe performanțe școlare și cu un grad mare de reactivitate la presiunile celor din jurul lor.

Bullying-ul poate manifestat în plan emoțional, social sau / și fizic, la școală sau în afara școlii: pe drumul spre casă, în autobuz, la locul de joacă sau în cartier. Agresiunea se manifestă inițial in jocurile dintre copii, pana când este identificat copilul cel mai lipsit de apărare; acesta devine ulterior victima agresiunilor celor de vârsta sa și nutrește în timp un sentiment de nulitate: ,,nu sunt bun de nimic, de asta mi se întâmpla mie”. Acestor copii care manifestă agresivitate le-au lipsit reperele educative în sensul în care nu au fost niciodată puși în situația de a se pune în locul celuilalt și de a încerca să își imagineze cum s-ar simți dacă ar fi la rândul lor agresati. Bazele unei educații sănătoase constau în cultivarea empatiei: ,,daca te-ai pune în pielea celuilalt ce ai simți ?”. Agresivitatea manifestată în copilărie se va propaga în viața viitorului adolescent, apoi adult ca un bulgare de zăpadă, având in majoritatea cazurilor consecințe negative.

Fenomenul de bulling este așadar, după cum afirma psihanalista franceză Claude Halmos, ,,greu de suportat atât pentru victima cât și pentru agresor”.

Instagram: @dezvoltart

Be the first to reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *