Alegerile mele mă definesc

 

 

Cel mai bun mod de a-ți cere scuze este să îți schimbi comportamentul.

Aud frecvent: ,, i-am spus ce mă deranjează, aștept să se schimbe și atunci mă voi comporta și eu diferit”. În traducere ,,psihoterapeutică” asta înseamnă că îți încredințezi propria viață celuilalt, din moment ce aștepți ca un comportament să se producă la altcineva doar pentru ca tu să poți acționa ulterior. O persoană care asteaptă un anumit comportament de la celălalt se află, față de acesta din urma, în raport de dependență. În plus, este iluzoriu să credem că o persoană va acționa diferit doar pentru că așa i-am spus noi.

Interacțiunea umană este ca jocul de squash: mingea se va întoarce oricum la tine, însă felul cum se va întoarce depinde de forța și direcția loviturii. În cazul oamenilor, persoana cu care intrăm în contact va răspunde în funcție de ceea ce oferim, iar comportamentul poate fi ajustat în funcție de reacțiile celuilalt. Acest schimb social se petrece natural, fără să fim neapărat prea conștienți de acest lucru, însă cu cât devenim mai atenți la comportamenul nostru cu atât suntem mai capabili să îl îmbunătățim.

Așadar, putem aduce situațiile în favoarea noastră înțelegând că ceea ce ,,ni se întâmplă” nu este deloc la întâmplare. Sunt intr-adevăr situații care par fără soluție, dificultăți și neajunsuri, dar dincolo de ele se află o persoană care s-a reinventat. Deși poate părea clișeic că suntem suma deciziilor noastre, într-un final alegerile pe care le facem ne definesc. Sub aparenta imposibilitate de a alege se află de fapt frustrarea provocată de decizia luată. De exemplu: nu este neplăcut jobul în sine, starea de neplăcere este provocată de fapt de alegerea ta de a rămâne la respectivul loc de muncă.

Întotdeauna avem posibilitatea alegerii. Dacă ne dorim rezultate diferite atunci sunt necesare acțiuni diferite.

 

Instagram: @dezvoltart

Be the first to reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *