Anxietatea- atuu sau inamic?

 

De sute de ani, studiul emoțiilor i-a preocupat pe specialiștii din domenii precum medicina, psihologia, marketingul sau managementul. Aceast aspect rămâne de actualitate și cu siguranță și în viitor vor exista cercetări despre  tematica emoțiilor, deoarece oamenii evoluează în permanență. Iată cum un subiect atât de complex cum este anxietatea, întâlnit adesea prin paginile ziarelor sau prin rafturile librăriilor rămâne totuși atât de puțin înțeles. 

Ce este anxietatea de fapt și cum ne afectează?

Din multitudinea definițiilor date de experți, înțelegem că anxietatea este un cumul de emoții și stări. Termenii folosiți pentru a o descrie sunt îngrijorarea, teama, stresul, nervozitatea, angoasa, neliniștea sau chiar panica. Indiferent de definiție, anxietatea este percepută adesea ca fiind ceva neplăcut și greu de ignorat.

Gândindu-ne la strămoșii noștri, cei care trăiau în peșteri și erau nevoiți să vâneze, constatăm că anxietatea a fost benefică, ajutându-i să supraviețuiască. Din cauza fricii, aceștia si-au construit unelte pentru a se apăra de animale sau alte pericole, iar panica i-a ajutat să ia decizii de moment. De altfel, teama, frica, panica sunt cele mai primitive forme de anxietate. Desigur că în societatea modernă nu ne mai vânează animalele, dar pericole există în jurul nostru: datorită temii frânăm brusc pentru a evita un obstacol.

Stresul, componentă a anxietății, pe care îl facem responsabil de multe dintre neplăcerile pe care le trăim, apare când oamenii nu se simt suficient de pregătiți sau competenți în fața solicitărilor cotidiene. Cum am putea evolua altfel însă dacă nu suntem dispuși să ieșim din zona de confort?

Anxietatea are așadar și aspecte pozitive, atât timp cât ponderea sa în viața noastră este moderată. La fel ca în cazul consumului de alimente sau băuturi, excesul poate fi dăunător. Este absolut normal să ne simțim neliniștiți înaintea unui examen, din cauza unor plăți sau când copilul nostru pleacă în prima sa excursie. Un semnal de alarmă trebuie tras cand momentele de îngrijorare sunt foarte frecvente, intense și privesc majoritatea aspectelor din viața noastră.

Un anumit grad de anxietate este așadar util în viața noastră. Fără o doză de anxietate nu am putea face lucruri noi sau neobișnuite, pe care nu le-am face în mod normal. Anxietatea devine o problemă doar când ne controlează viața. Nu putem elimina complet această stare din viața noastră, ce putem face în schimb este să învățăm cum să ne gestionăm anxietatea în favoarea noastră.

 

 

Sursa imaginii: https://ro.pinterest.com/pin/312296555406924153/

Be the first to reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *