Cei din jurul tău au nevoie să audă ”NU”

În cultura noastră se consideră că a spune nu, a refuza pe cineva sau chiar a anula o întalnire este ceva nepoliticos. Nimic mai fals. A anula o întalnire la care nu mai poți ajunge sau nu mai vrei să mergi este de fapt un semn de respect, fiindca cealaltă persoană nu-și va mai pierde timpul să se pregăteasca și va putea face altceva. Trebuie sa înțelegem că este perfect normal să refuzăm acele întalniri sau activități care ne crează disconfort, care ne împidică să fim noi înșine sau care ne fac sa ne dorim să trecă foate repede. Ai înțeles ideea: nu ar trebui să acceptăm ceva doar pentru că ne este teama că celalalt se va supăra. În primul rând gândește-te că viața ta îți aparține, TU EȘTI ÎN CONTROLUL VIEȚII TALE și trebuie să decizi în favoarea ta. În al doilea rând, reacțiile unei alte peroane îi aparțin, tu nu ești în controlul lor, doar celalată persoană este. Ce ne irită de fapt nu sunt reacțiile sau emoțiile celuilalt, ci faptul că nu știm cum să intrăm în contact cu emoțiile altcuiva și ulterior să gestionăm raspunsul emoțional pe care îl avem. Firește, toate acestea fără a provoca intenționat suferință altei persoane.

Atunci când spunem ”nu” le arătăm de fapt celolalți ce permitem și ce nu în viața noastră. Când nu refuzăm nimic, ceilalți vor crede în mod firesc, că totul este permis și vor face atât lucruri care ne plac cât și lucruri care ne displac, deoarece noi nu avem un filtru. ”Nu” este de fapt un filtru al lucurilor cu care suntem în confort. Refuzul are deci rolul de a-i ajuta pe cei din jur să învețe care sunt granițele noastre personale, adică până unde pot merge în relația cu noi: o simpla strângere de mână, ajutor cerut mereu sau orice altceva ce îți trece prin minte, fiindcă sunt sigură că la un moment dat te-ai gândit că ar fi fost mai bine dacă spuneai NU.

Dacă ar trebui să acceptăm totul, atunci cuvântul ”nu” ar fi fost inexistent, în concluzie atât timp cât ”nu” există te invit să îl folosești ori de câte ori ai nevoie.

Be the first to reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *