De ce este important să avem reguli în cuplu

Cuplul este mai mult decât simpla potrivire dintre două persoane. Cuplul este un proces al maturizării personale în relație cu celălalt.

Dincolo de necesitatea sau inutilitatea vieții în cuplu, este esențial să înțelegem că un cuplu este reprezentarea a trei instanțe: cei doi parteneri și legătura dintre ei. Altfel spus, fiecare dintre cei doi parteneri sunt indivizi unici, cu propriul lor sistem cognitiv și emoțional, iar legătura dintre aceștia este alcătuită din acele caracteristici și valori comune. Astfel, în cuplu 1 + 1 = 3.

Fiind un proces, ideal ar fi să ne familiarizăm cu ceea ce înseamnă viața de cuplu în mod treptat, chiar dacă în unele situații acest lucru se întâmplă mai degrabă brusc. Primul contact are loc de regulă în adolescență, când sentimentele sunt exprimate într-o manieră furtunoasă, iar dovedirea sentimentelor presupune adesea renunțarea la sine și punerea celuilalt pe primul loc, de teama ca nu cumva relația să se sfârșească. Ceva firesc de altfel, deoarece în adolescență avem cea mai mare nevoie de apartenență și de acceptare. Acest comportament devine problematic când persistă și la vârsta adultă. Odată închegat eului adolescentului, relația de cuplu capătă o însemnătate mai profundă, pentru că tânărul adult știe ce își dorește, ce poate oferi și ce așteptări are de la un potențial partener.