Tot ce trebuie sa stii despre psihologi

Psihologia este un domeniu din ce in ce mai infloritor in Romania, si cu toate astea inca suntem codasi la nivel european la capitolul sanatate emotionala si psihica. De ce? Pentru ca nu am reusit inca sa integram in cultura noastra faptul ca este perfect normal si chiar recomandat sa te preocupi de sanatatea mintii si a sufletului tau.

Pentru a remedia acest lucru, este esential sa demontam urmatoarele 5 idei si sa intelegem ce se intampla cu adevarat intr-un cabinet psihologic:

1. Psihologul nu lucreaza cu persoane bolnave psihic – exista aceasta mentalitate populara obsoleta cum ca cei care merg la psiholog sigur au probleme ,,cu capul”. Total fals. Procesul terapeutic se adreseaza si este eficient in cazul persoanelor fara afectiuni de natura psihiatrica, persoanelor normale, care pur si simplu traverseaza o perioada dificila din viata lor, celor care pur si simplu doresc sa se cunoasca pe sine cu adevarat ori celor care au nevoie sa isi valorizeze potentialul, insa nu stiu cum si nici care este acela.

2. Psihologul nu da sfaturi sau solutii – pentru asta exista prietenii. In spatele unui psiholog stau cel putin 5 – 6 ani de studii, plus multe alte cursuri anuale – de aceea un psiholog stie cum sa activeze propriile tale resurse si sa te ajute sa le pui in folosul tau. Asa cum spuneam mai sus, de regula cei care trec pragul cabintului se confrunta cu anumite dificultăți pe plan emotional sub forma de suferința, regret, sentimente de inutilitate personala, frământare interioara, incapacitate de decizie, etc. Factorii declanșatori sunt extrem de numerosi: divortul parintilor, experiente de tip bullying, presiunea sociala de a fi intr-un anumit fel etc., insa ei raman indescifrabili fara interventia unui specialist. Altfel spus, psihologul te va ajuta sa identifici corect emotiile si cauza acestora, te va ajuta sa inveti cum anume sa le gestionezi, dar mai ales cum sa iti vindeci ranile care te impiedica sa ajungi acolo unde iti doresti.

3. Sunt necesare in medie un numar de cel putin 5 sedinte pentru a obtine rezultate – reusita este cununa celor care sunt perseverenti. Retine faptul ca un psiholog nu poate citi gandurile si nu poate sti dinainte cine esti, pentru ca fiecare persoana este UNICA. Tocmai de aceea sunt necesare mai multe intalniri. Nu te astepta ca la o singura intalnire de o ora sa rezolvi lucruri acumulate pe parcursul a ani de zile. De regula pe parcursul primei sedinta psihologul va explora cu ce anume te confrunti astfel incat acesta sa poata coordona intalnirile ulterioare. Sedintele urmatoare, au rolul de a te aduce fata in fata cu situatia cu care te confrunti si a gasi propriile tale solutii pentru a merge in directia pe care o visezi. Pe tot parcursul acestora, psihologul va fi mereu alaturi de tine si te va ghida cu empatie, acceptare si respect.

4. Doar adulții merg la psiholog – copiii care au vizitat psihologul sunt niste adulti cu o sanatate emotionala puternica. Vizita la psiholog este recomandata tuturor categoriilor de varsta: copiii, adulti si batrani. Fiecare etapa de varsta are urcușurile si coborasurile sale, iar cea mai provocatoare etapa este cu siguranta copilaria, cand totul este mare si de neinteles pentru copil. Indiferent de varsta, cu totii trebuie sa fim fericiti si sa traim emotii pozitive.

5. Mersul la psiholog este scump – ni se pare scump tot ceea ce nu este o prioritate, ori echilibrul emoțional si starea de bine ar trebui sa fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. O ședința la psiholog costa in medie 120 lei, cam cat o masa pentru doua persoane la restaurant, iar frecventa ședințelor este de la 2 pana la 4 pe luna. Beneficiile insa pe termen lung sunt incomparabile celor ale unei mese in oras. Este cazul deci sa reevaluam noțiunea de scump si ieftin atunci când vine vorba despre noi insine si despre fericirea noastra. Vizitele la psiholog sunt o investitie activa in noi insine, care nu se va devaloriza niciodata. A venit momentul ca oamenii sa investeasca in ei, deoarece astfel visele devin realitate.

Te invit asadar sa incerci si tu sa participi la cateva sedinte. Te asigur ca vei afla ceva nou despre tine si vei fi cu un pas mai aproape de fericirea ta.

Be the first to reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *