Dependența emoțională

  Articol redactat de Psih. Marilena Savu

10 Emotions you Experience During Treatment and Addiction

      Dependența emoțională este un mecanism psihic construit încă de timpuriu în familiile disfuncționale. Acest mecanism afectează capacitatea indivizilor de a stabili relații intime funcționale, armonioase și satisfăcătoare cu cei din jur. Dependența emoțională se instalează în familiile de origine, în relație cu adulții care prin comportamentul lor disfuncțional crează mediul propice apariției dependenței emoționale la copiii pe care îi au în îngrijire.

      Inițial, conceptul de dependență emoțională se referea la persoanele care aveau în familie un toxicodependent. În prezent, conceptul a fost extins și asupra celor care, deși nu fac parte din familii cu toxicodependenți, ei folosesc strategii asemănătoare cu aceștia. Aceste strategii sunt învățate în familiile de origine care sunt disfuncționale.

      “Familia disfuncțională este cea în care membrii ei joacă joacă roluri foarte rigide, iar comunicarea este sever limitată la conversațiile ce se potrivesc rolului. Membrii familiei nu sunt liberi să-și exprime toate experiențele, dorințele, cerințele sau sentimentele pe care le au, ci sunt mai degrabă obligați să se limiteze la rolul care e în consonanță cu rolurile jucate de ceilalți.” (Robin Norwood, 2011, p. 11)

       Familiile disfuncționale generează următoarele situații:

  • dependența de mâncare, droguri, muncă, sex sau jocuri;
  • abuz fizic sau emoțional;
  • boli cronice fizice sau psihice;
  • comportament compulsiv;
  • certuri și tensiuni;
  • atitudini și valori rigide;
  • părinți imaturi.

        Gradul de disfuncționalitate al unei familii are legătură cu incapacitatea membrilor de a identifica, de a discuta între ei problemele cu care se confruntă și de a găsi împreună soluții adecvate. Familiile disfuncționale neagă problemele.

        Efectele unei astfel de atitudini sunt reprimarea emoțiilor și negarea propriilor nevoi. Mai învață să se detașeze unii de alții, dar și de sine. Evită comunicarea, atingerea, nu vorbesc și refuză să simtă, iar dezvoltarea emoțională este inhibată.

Be the first to reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *