Cum să protejăm copiii de efectele negative ale pandemiei cu COVID-19

Copiii sunt viitorul unei societăți, astfel că dezvoltarea lor este crucială pentru a păstra echilibrul pe termen lung în toate planurile vieții. În lipsa unei intervenții rapide, copiii devin primele victime ale pandemiei.

Criza sanitară cu COVID-19 poate avea efecte negative severe asupra dezvoltării psihice, emoționale și sociale a copiilor din lumea întreagă, indiferent de grupa de vârstă din care aceștia fac parte.

Copiii sunt deosebit de sensibili la schimbările dinamicii familiale, adică la felul în care părinții se comportă unul cu altul, la starea de spirit a părinților (pe care copiii o observă întotdeauna, chiar dacă nu menționează acest lucru), la stilul de viață al familiei și la interacțiunea cu ceilalți.

Schimbările drastice pot destabiliza ritmul de dezvoltare al copilului și constituie de cele mai multe ori elementul declanșator al comportamentelor aflate la risc, precum agresivitatea, izolarea, reducerea performanței școlare, fumatul, expunerea excesivă în mediul online care îl transformă pe copil în țintă a persoanelor rău intenționate, abandonul școlar în cazuri extreme.

În egală măsură, părinții devin copleșiți de nevoia se a asigura propria securitate economică și de imposibilitatea de a găsi activități eficiente pentru copiii, din cauza restricțiilor sanitare, aspect care se traduce în plan concret prin creșterea iritabilității, indispoziție, lipsa răbdării.

Întreaga situație fragilizează îndeosebi eul celor mici, lucru care îl face pe copii vulnerabili și le afectează dezvoltarea socio-emoțională. Trebuie să ne gândim la copiii și la adolescenți ca la niște viitori adulți care dobândesc aptitudini pentru viață. Din acest motiv este important să pregătim copiii pentru propriul lor viitor, atât din punct de vedere al competențelor școlare, dar mai ales în ceea ce privește sănătatea lor psihică.

În contextul pandemiei, pentru a-i proteja pe copii, specialiștii în psihologie recomandă dezvoltarea flexibilității mentale. Flexibilitatea mentală se referă la capacitatea unei persoane de a găsi soluții adecvate în fața celor mai stresante provocări, în acord cu propriile valori personale. Această abilitate protejează împotriva instalării stresului cronic, ajută la întărirea eului și redă bunăstarea personală.

Pentru a dezvolta flexibilitatea minții celor mici, aceștia au nevoie întâi de toate să-și cunoască propriile calități și să descopere resursele personale, pentru a le putea accesa ulterior. Un copil cu o minte flexibilă își înțelege și gestionează emoțiile, poate vorbi ușor despre ce simte, stabilește ușor relații cu cei din jur, este curios și găsește mereu noi căi de a se amuza. Există diverse activități pe care părinții le por face cu cei mici pentru a-i stimula, însă cea mai eficientă metodă este consilierea psihologică, deoarece psihologul adaptează intervenția nivelului de dezvoltare al copilului și pune accentul pe competențele care îi lipsesc acestuia.

Să nu uităm totuși că pentru copii, puterea exemplului părinților are cel mai mare impact, de aceea este recomandat ca părinții să respecte la rândul lor normele de protecție sanitară, cât să aibă și grijă de propria sănătate emoțională. Astfel este recomandat părinților să participe la rândul lor la sesiuni de consiliere psihologică, să se înscrie în grupuri de suport sau de dezvoltare personală, să facă sport (deoarece sportul crește nivelul de serotonină, hormonul fericirii), să mediteze, sau să practice orice altă activitate care le creează o stare de bine.

Este deosebit de important ca părinții să înțeleagă și faptul că cei mici reacționează la dinamica familiei, deoarece ei nu au încă format un sistem propriu de valori. Altfel spus, copiii preiau atitudinea părinților și îi copiază pe aceștia în felul lor de a fi. Dacă într-o familie disfuncțională copilul este înscris la terapie, dar părinții mențin același climat nociv acasă, copilul se va simți cu atât mai debusolat, deoarece va înțelege cu atât mai mult că ceea ce se petrece acasă nu este normal. Efectele terapiei vor fi vizibile desigur, însă pentru rezultate optime toți membrii familiei trebuie să acționeze în direcția schimbării. Este deci de datoria adulților să facă primul pas în stabilirea ordinii, și să acționeze ca un exemplu de urmat pentru propriul lor copil.

În concluzie, dezvoltarea copiilor este un proces complex, care necesită atenție, timp și deschidere. Cu siguranță majoritatea părinților acționează înspre binele propriului lor copil, de aceea este important ca atunci când părinții se consultă cu alte persoane asupra educației și dezvoltării copiilor să ia legătura cu specialiști reali precum profesori, medici, psihologi, logopezi, adică persoane care profesează în baza unor studii de specialitate.

Be the first to reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *